Gradski muzej Županja

Etnografska izložba „Od Cvjetnice do Uskrsa”

 

 

Etnografska izložba „Od Cvjetnice do Uskrsa” , od 25. ožujka do 12. travnja 2023. godine

Mjesto: Pastoralno središte „Blaženi Alojzije Stepinac“ Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji

Autorica izložbe: doc.dr.sc. Marija Raguž

Autorica teksta kataloga: mr.sc. Janja Juzbašić i dr.sc. Manda Svirac

Organizatori: „Družina“ iz Zagreba, Zavičajni muzej Stjepana Grubera iz Županje i Župa Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji

Opis:

Izloženi predmeti su: grančice za Cvjetnicu iz Hrvatske, Poljske i Španjolske, čegrtaljkeuskrsna jaja ukrašena raznim tehnikama iz Hrvatske, Slovačke, Češke, Poljske, Ukrajine, Rumunjske, Mađarske te Bosne i Hercegovine. Nadalje su izloženi prilozi za uskrsni stol, košare za blagoslov hrane i nošnje iz županjskog kraja. Slike sa sadržajima za Cvjetnicu i Veliki tjedan su iz fototeke „Družine“ iz Zagreba i Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber iz Županje. U sklopu izložbe Misijska skupina i djelatnice Caritasa Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji izložili su ukrašena jaja nastala u posljednjih dvadesetak godina u okviru radionica u župi koje obogaćuje zbirka jaja Ane Vuković iz Županje s oko tisuću primjeraka od najmanjih papiginih do najvećih nojevih jaja. Veliku pozornost privlače oslikana jaja apliciranjem slame kao što je običaj kod Bunjevaca u Subotici i okolici.

Na otvorenju izložbe,  upriličenom 25.ožujka u 16 sati, u ime županjskog muzeja nazočne je pozdravila mr.sc. Janja Juzbašić, zahvalivši svima koji su dali svoj doprinos postavljanju ove vrijedne izložbe i njenom dodatnom obogaćivanju izloženim šaranim jajima u organizaciji Misijske skupine i djelatnica župnog Caritasa. O izložbi i njenom značenju govorile su predsjednica „Družine“ dr.sc. Manda Svirac i autorica postava, doc.dr.sc. Marija Raguž. Potom je govorila gđa. Ana Vuković koja nije skrivala ponos i sreću što su, kako je ustvrdila, značenje i kvalitetu ove izložbe šaranih jaja, koju u suradnji s kolegicom Ankom Pejić u korizmeno vrijeme organiziraju već po 22. put, sada prepoznali i stručni ljudi. A sve je, prisjetila se, krenulo iz želje da za Uskrs obraduju djecu i unuke. Izložbu je otvorio župnik, vlč. Robert Jugović, ustvrdivši da izložene pisanice, ali i prigodne nošnje, koje su za otvorenje izložbe odjenule članice pjevačke skupine „Bošnjačke snaše“, održavaju duh vjere. „To je samo jedan mali detalj u bogatstvu onoga što čovjek nosi u duši, upravo onda kada je nadahnut vjerom. Vjerujem da ćemo i u godinama koje su pred nama, zajednički, svjesni važnosti čuvanja našega identiteta, nastaviti modificirati i čuvati naše običaje“, poručio je. Zahvalio je na ljubavi i velikome angažmanu članicama „Družine“, ali i župljanima koji svake godine sudjeluju u bogatstvu izložbe šaranih uskrsnih jaja i najljepših ručnih radova, koju obilaze brojni posjetitelji i dive se ljepoti svega prikazanoga.

 Radionica vezenja (krpanja, opletanja) jaja – zaštićeno hrvatsko nematerijalno kulturno dobro 2013. godine – prethodila je otvorenju izložbe na kojoj su sudjelovale odrasle osobe, ali i mladi članovi župe predvođeni katehisticama Jelom Baotić i Sanelom Grebenar.