Zaviča​jni mu​zej

Stjepan Gruber Županja

NASLOVNA STRANICA

Promocija knjige "Savska zapljuskivanja"

U parku Muzeja 16. svibnja održana je promocija knjige ''Savska zapljuskivanja'', autora Zvonimira Stjepanovića. Autor je zapisao svoja osobna, još uvijek vrlo živa sjećanja na teške svibanjske dane 2014. godine kada je Županju i županjsku Posavinu zahvatio do tada neviđeni vodostaj rijeke Save. 


''Želim naglasiti kako sam oduševljena načinom i lakoćom pisanja autora koji je unoseći puno emocija u tekst pretočio ne samo svoje osjećaje koje je proživljavao tih dramatičnih dana za cijelu županjsku Posavinu, nego i svih nas koji smo bili u žiži događanja. Čestitam mu na postignutom uspjehu i odvažnosti da za generacije koje su sudjelovale u obrani podsjeti kako je bilo tih dana duž obale rijeke Save, a onima koji će to iza nas čitati ostavio je izuzetno vrijedan dokument vremena i pouku kako se treba postaviti u takvim situacijama. Biti zajedno, braniti srcem i dušom - zajedno.'' - rekla je Janja Juzbašić, ravnateljica muzeja. 
Zbog fotografija zabilježenih na savskoj obali tih kobnih dana, autora Franje Škegre te kvalitetnog dizajna i grafičkog oblikovanja Nadice Matolić, ova knjiga dobila je još veću vrijednost. Urednica knjige bila je prof. Božica Zoko, a izdavač Zavičajni muzej ''Stjepan Gruber''.